Hva bør man dyrke?

Hvis du tror at du ikke kan dyrke din egen mat fordi du bor i byen, ikke har en hage eller har alvorlig mangel på plass – forbered deg på å bli blåst av banen. Takket være containerhagearbeid er det mulig for urbane og leilighetsbeboere å delta i dyrk-din-egen-matbevegelse – selv når plassen er svært begrenset. Men hagearbeid i containere går langt utover cherrytomater og kaffebokser fylt med urter. Fra en rikelig høsting av reddiker til guacamole-klare avokadoer, her er 6 overraskende avlinger du kan gro hjemme – ingen hage nødvendig!

Avocado

Ja, du kan dyrke din egen guacamole rett i ditt eget hjem. Siden avocado trær kan vokse opp til 25 meter i høyden, se etter dvergvarianter for innendørs eller container hagebruk. Du kan også prøve å starte med en avokadostein, men Hageforbundet sier at  «En plante produsert av en stein er mindre sannsynlig å produsere frukt, men den vil bli et nydelig tre.» De anbefaler også å bruke en innsats for å holde avocadotreet rett og hovedstammen  solid. Og når treet vokser ut av sin krukke, omplant den til en større beholder.

Visste du forresten at denne er utrydningstruet?

Gulrøtter

Gulrøtter er en god kilde til vitamin A-, fiber- og alfa- og beta-karotener. Og det er ikke bare roten som er spiselig, du kan også spise bladene. Gulrøtter vokser best i lys, sandholdig jord og full sol.

Agurk

Å dyrke agurker innendørs kan sikre at du har en uendelig tilførsel av agurker. De trenger mye vann og full sol for å sikre at de er sunne. Se også etter varianter som er bedre egner for containere. Selv om de fleste varianter av agurker vokser godt i containere (så lenge de er en viss størrelse!), blir agurkvarianter med busk avlet for kompakte vekstforhold, og tar mindre plass i små hager eller containere.

Grønne bønner

Grønne bønner er en god, sunn og lett grønnsak å dyrke i en beholder. Når du kjøper frøene dine, husk at det er to hovedplantetyper. Det er bønner som vokser som vinstokker (vanligvis referert til som bønner) og buskbønner. For innendørs bruk vil buskbønnen ta opp mindre plass og gjøre seg bedre i containere. En annen vurdering er belysning – grønne bønner trenger minst seks timer sollys hver dag. Hvis det ikke er et alternativ i ditt rom, ville et vekstlys også fungere.

Hvitløk

Å dyrke hvitløksplanter innendørs er en enkel og deilig måte å ha en sunn ingrediens for hånden. Hvitløksplantene smaker som vårløk men med en ekstra hvitløk smak. Du kan bruke dem i en oppskrift som krever hvitløk eller vårløk.

For å dyrke smakfulle hvitløkplanter, trenger du bare en 4-tommers krukke (eller en kvart yoghurtbeholder med noen dreneringshull i bunnen), en liten pose med organisk pottejord og en tallerken eller skuff å sette potten på for å fange opp dråper.

Reddiker

Reddiker er superenkle å dyrke, raske å få til å spire og klare til å spise på bare fire til fem uker. Når du velger en beholder for å dyrke redikkene, velger du en smal rektangulær potte som etterligner måten redikker vil vokse i ute. De må være minst et titalls cm fra hverandre for tilstrekkelig vekst, så om en setter dem i en lang beholder vil de skape en fin rad som også er visuelt tiltalende.