Fordeler med urban farming

I de siste årene har urbant jordbruk/hagebruk blitt bedre kjent som dyrking av mat i urbane områder, og har blitt en verdensomspennende trend, og den fortsetter å vokse (bokstavelig talt). Det har blitt moteriktig, og det hevdes å være fremtiden for mat, og nye «smarte hagedyrkingsmerker” popper opp raskere enn noensinne. Men hva er det som gjør urban dyrkning så uimotståelig og tilsynelatende overlegen til tradisjonell oppdrett i århundret med mest urbanisering?

Det er mer produktivt

Ved hjelp av urbant jordbruk/hagebruk kan man produsere så mye som 100 ganger mer mat enn med vanlig oppdrett (per kvadratfot). Hvordan er det mulig? Det handler om retningen – de fleste urbane gårder er utformet vertikalt, som gjør det mulig å dyrke og produsere på så mange nivåer som mulig på en kvadratfot. Så hvis du har 2 kvadratmeter ledig plass i leiligheten din, i stedet for å ha et hjørne jord med salat som vokser der og støpe dine pent ferdige vegger, kan du bare ha et smakfullt urbant oppdrettssystem med salat som vokser i hyller … eller bak veggene dine!

Har du noen gang hørt om været som reduserer avkastningen i et bestemt år? Været er faktisk en veldig, veldig liten faktor for matproduksjon via urbant jordbruk, siden det vanligvis foregår innendørs og stoler på det installerte vannsystemet, kunstig belysning og næringsstoffer som allerede er innarbeidet i jorden.

Det er mer bærekraftig

De fleste urbane hagesystemer fører til betydelig vann-, kraft- og rombesparelser. Hvis vi snakker om Click & Grow urbane oppdrettssystemer, bruker de ca 90% mindre vann og 4 ganger mindre plass, sammenlignet med tradisjonell oppdrett. Mange påpeker at det kan være kostbart å starte en urban gård. I virkeligheten vil en urban gård til 4000 kroner «tjene seg tilbake» innen et år.

Men hvorfor gjøre investeringen? Saken er at vann-, kraft- og rombesparelser ikke bare er økonomisk bærekraftige. Jo mer vi bytter dagligvaresproduksjonen til urbane gårder i stedet for vanlige gårder, desto mer reduserer vi utviklingen av tørke, jorderosjon og lignende problemer.

Det er plassvennlig

Tenk deg Hong Kong, Dubai, London eller New York. Ikke mye plass for å dyrke din egen, ferske mat på den tradisjonelle måten, er det? Ja, du kan ha en krukke her og der, men det kommer ikke til å gjøre deg mett. Og hvis du ønsker å vokse nok til å kunne høste minst en gang i uken, vil du bli tvunget til å ha blomsterpotter overalt. Bokstavelig talt, overalt – på badet ditt, under vasken din, under sengen din, rundt sengen din, på hyller, i skap … Oi, vent, de trenger lys.  Sprosser på vinduene rundt hele bygget. Ganske umulig, virker det som?

Urbane gårder gjør livet i byen mye, mye lettere. De fleste av dem er kompakte, pent utformede «skap» med flere hyller, som kan vokse titalls forskjellige planter på hver hylle. Høres litt bedre ut enn å sove med en potte med basilikum på puten din, ikke sant? Det blir ikke bare en matvoksende enhet, men også et designelement, et interiørelement. Og du kan plassere det selv i det mørkeste hjørnet du har.

Det gjør at du kan nyte ferske råvarer hele året

De som har jobbet med tradisjonelt jorbruk, vet at hvert produkt har sin naturlige årstid. Asparges kommer opp om våren, basilikum må sås når som helst fra mars til juni, og jordbær kan høstes i slutten av juni og i juli. Hvis vi ønsker å ha en bestemt avling tidligere, må planteingeniører og plantevernmidler gå sammen for å finne ut noe.

Siden miljø- og sesongfaktoren er minimert til nesten null i urbant jorbruk, er det mulig å høste noe når som helst. Du kan glemme de beste såingstider som er angitt på frøpakker og klimakrav til hver plante. Ønsker du friske, hjemmelagde jordbær i desember eller fersk salat hver annen uke? Ikke noe problem i det hele tatt. Når en plante har vokst og er klar til å bli høstet, kan du umiddelbart erstatte den med en ny jord- og frøpatron.